Wednesday, May 6, 2015

Normandia siider

Tere, kallid eestlased! :) Täna on hea päev, esimene päev, kui ma pole meeletult väsinud. Olen jätnud teile mainimata, et sõidan iga päev umbes 12 kilomeetrit rattaga, et tööl käia + teen 8 tundi rasket füüsilist tööd (puukool ikkagi ju). Pidin esialgse jutu järgi saama siin ringi sõitmiseks auto, aga see jäi ära, kuna sellel pole kindlustust vms. Ausalt öeldes ma vist ei julgekski siin eriti autoga sõita. Prantsusmaa liiklus on suvaline, ebaloogiline ja mitte kedagi ei huvita liiklusseadused :D

Täna hommikul ärkasin meeletu peavaluga ja õhetava näoga, aga suutsin ennast siiski tööle vedada. Kuna Atlandi ookean on vaid 30 kilomeetri kaugusel, siis tuul on siin stabiilselt 10-15 m/s ja võtab pea valutama küll. Samas paistab pidevalt päike, millest ka õhetavad põsed... Lumivalge eestlane on päikest saanud :D
Sain hommikul aru, mida täpselt tähendab inglise keelne sõna "shower" vihma kohta... Ühel hetkel paistis päike, ilm oli ilus ja siis kuulsin aina valjenevat müra. Esialgu mõtlesin, et mõni auto sõidab mööda, aga ei... See oli tuul. Taimed kukkusid, kasvuhoone rappus ja siis tuli meeletu sahmakas vett taevast alla. Kõik möödus umbes 5 minutiga.

Käisin pärast tööd poes, ostsin kätekreemi ja Normandia siidrit (hinnad muide suht samad nagu Eestis, siider odavam). Mul on nüüd prantsuse šampoon, balsam, kätekreem ja päikesekreem. Tulin meelega üsna tühjade kätega siia. Väga huvitav on poes ringi jalutada ja üritada aru saada, mida ma üldse ostan. Siider on lahja, aga maitsev. Ehtne, pudelis kääritatud värk, mitte see vee-piirituse-värvainete-lõhnaainete segu, mida Eestis müüakse. Ka õhtusöök oli väga hea, iga toidukord on minu jaoks avastusi täis :) Sööklatädid on toredad, ütlesid, et võin alati kohvi ja muud nänni tulla võtma.

Pilte ka:





Töökohas sõidu ajal tehtud pilt, armas majake, kesteabmillejaoks.








Esiplaanil Prunus Serrulata, tagaplaanil tugeva tuule tagajärjed, puukoolis väga tavaline vaatepilt.





Õnnetud taimed lähivaates.







BAMBUS! Kasvab siin looduslikult, võsadena, nagu meil paju. Pildil olevad bambustaimed on nii kõrgeks sirgunud vaid 1 või kahe aastaga.








Normandia siider. Tegi avades pauku.
Siinkohal lõpeb tekst nende jaoks, kes aiandusest mõhkugi ei jaga, edasi kirjeldan tööd ja taimi. Päikeselist päeva ja have a cookie!

-----------------------------------------------------

Eilne päev tööl möödus taaskord potte tassides ja ringi joostes. Potte veame masinaga, mille taha kinnitame 1 kuni 3 käru, sellele laome taimed ja siis viime uue koha peale. Laotakse üldiselt malelaua stiilis.







Üks paljudest laotud taimedest: Erica Vagans 'Mrs Maxwell' 







Veel üks pähekulunud taim: Calluna Vulgaris 'Robert Chapam'





Tublisti tehtud töö, potid laotud võrestiku sisse, siis ei vii tuul minema. Elaeagnus x ebbingei 'Viveleg'






Umbes ühe päeva töö.

Täna hommikul alustasime potistamisega. Minu ülesandeks oli võtta taimed potist välja, eemaldada umbrohud ning anda edasi järgmisele neiule, kes pani taimed suuremasse potti, lisas substraadi (siin kasutatakse täiesti kuiva substraati, hiljem kastetakse ohtralt), vajutas kinni ning pani peale veidi saepuru.






Töö algus, potistamata taimed.  Elaeagnus x ebbingei 'Compact'






Potist välja võetud(tihtipeale tuli ka juuri näpistada või lahti harutada) ja umbrohust puhastatud taimed.






Vasakul taimed, mis töökaasalsele ette tõin, paremal potistatud ja valmis puud (mõnele on veel saepuru lisamata).








Pärast seda jätkasime pottide vedamise-ladumisega, liigid samad, mis eile + ladusime ka Elaeagnust. Kuna ainus töötaja, kes inglise keelt räägib, läks lõuna ajal ära, siis sain keelebarjäärist tekkiva segaduse tõttu ka veidi koristada peenravaipu, rohida üksikuid taimi, veel laduda ja pisut potistada.
Kahjuks kõigest pilte pole võimalik teha kuna töö on kiire, inimesed asjalikud ja täpsed ega soovi ühtki minutit ega sekundit raisku lasta.

Tänaseks kõik, good night! :)

No comments:

Post a Comment